• Equitana 2011 Innovatie prijs!

    Hurkyson D-Dust, winnaar van de Equitana Innovation Award 2011!


  •  

Gezondheid

Stof in paardenstallen is een belangrijk probleem voor de gezondheid van zowel paard als mens. De beste oplossing om hier wat aan te doen is het verwijderen van het stof uit de stalomgeving. Pak het probleem aan bij de bron!! En dat is wat de Hurkyson D-Dust doet: “Deal with dust at source”.

Stof is een woord voor kleine deeltjes met een diameter van minder dan een halve millimeter. Bij het inademen van stof worden de grotere stofdeeltjes opgepakt door de slijmvliezen en weer uitgescheiden. Worden de deeltjes echter kleiner, dan spreken we over fijnstof. Met name fijnstof is schadelijk voor de gezondheid van paarden en mensen, aangezien het diep binnen kan dringen in de luchtwegen en daar enorme schade kan veroorzaken. Uit recent onderzoek is gebleken dat zelfs in goed geventileerde paardenstallen de stofconcentratie veel te hoog is. Niet alleen voor de paarden die er staan, maar ook voor de mensen die er werken.

Fijn stof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes van verschillende grootte en verschillende samenstelling. Bij fijn stof wordt vaak de afkorting PM gebruikt. PM staat voor ‘particulate matter’ en geeft de diametergrootte van de stofdeeltjes aan. PM10-deeltjes hebben een grootte van 10 micrometer. Een micrometer (µm) is een duizendste millimeter.